Expositie in 't Clockhuys te Haren (Gn)
-advertentiepositie-
Beleef de verhalen van de WO II evacués!
-
Reviews
- review toevoegen
Let op: deze activiteit is voorbij.
Van 6 november 2023 tot en met 30 december 2023.
Controleer de precieze openingsdagen bij de aanbieder.
Let op:
Op maandag - vrijdag: van 9.00 - 20.00 u
Op zaterdag: van 10.00 - 14.00 u.
Deze informatie is vrijblijvend en onder voorbehoud van wijzigingen. Voor u op pad gaat: controleer openingstijden altijd bij de aanbieder.
Foutje? Tip DagjeWeg.NL
Prijzen & Tickets
Prijsinformatie is indicatief en per persoon.
Gratis
Let op: prijzen zijn altijd 'prijzen vanaf', vrijblijvend en onder voorbehoud.
» Let op: deze activiteit is voorbij «
Vanaf maandag 6 november tot zaterdag 30 december 2023 is er in ‘t Clockhuys te Haren werk te zien van Maria Koijck en Ron Glasbeek.
Maria Koijck is beeldend kunstenares, maar met die aanduiding zeggen we veel te weinig: behalve grote objecten - van metaal vooral - die op allerlei plekken in de openbare ruimte zijn te zien (o.a. Assen en Kamp Westerbork) en wat kleinere objecten van keramiek, die ook in deze tentoonstelling zullen worden getoond, is ze de laatste jaren vooral bekend geworden als ‘afvalkunstenaar’. Dat wil zeggen dat ze van afval kunst maakt. Vooral plastic gebruikt ze daarvoor, maar ook ander afval (zie hieronder). En het gaat niet louter om de kunst: ze is op deze manier vooral bezig om iedereen bewust te maken van de enorme hoeveelheid afval die we met elkaar produceren en de gevolgen daarvan. Want, zoals Maria zelf formuleert: ‘Als we afval blijven produceren, zal Moeder Aarde dan uiteindelijk plastic opleveren in plaats van vruchtbare grond?’
Ze heeft een aantal publieke optredens gemaakt met haar kunst. Zo creëerde ze in 2010 ‘Petty’, een zwaan van 5,5 bij 3 meter, gevuld met duizenden plastic (PET) flessen. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de buurtbewoners, die plastic flessen verzamelden en tegelijkertijd het straatafval opruimden. En zoals het een zwaan betaamt, zwom Petty. Tijdens de zomermaanden dreef ze op het Hoornse meer in Groningen. En in samenwerking met de gemeente Groningen maakte ze een statement met ‘Wil De Orka’. Deze creatie werd op de Vismarkt geplaatst: Samen met een flashmob van vrijwilligers verzamelde ze zoveel mogelijk zwerfvuil in de binnenstad. Op één dag raapten ze ruim 550 kilo – oftewel 800 vuilniszakken – op en vulden het frame van de Orka ermee. Aan het einde van de dag werd al het afval overgedragen aan de afvalverwerkingsdienst.
Recent heeft ze met haar dochter Eva Glasbeek een filmproject afgerond rondom de afvalberg die gepaard ging met haar eigen borstkankeroperaties. Die film is gedurende de expositie ook te zien in ’t Clockhuijs. Haar doel met deze film was om binnen de farmaceutische industrie een beweging te creëren die zich bezint op het afval dat zij produceert. Sinds de publicatie van deze film is deze wereldwijd meer dan een miljoen keer bekeken! De duurzaamheidsafdeling van Johnson & Johnson in Amerika omarmde deze film om bewustzijn te creëren rond een duurzame manier van werken. De film is ook gepubliceerd door verschillende medische platforms en nieuwsmedia zoals: LINDA, RTL nieuws, Editie NL en NPO1. Kortom, Maria Koijck is met haar kunst ook een actievoerder. Haar inspanningen veranderen geleidelijk aan het beeld dat we hebben van zwerfvuil. Maar eigenlijk vraagt ze: “Bent u bereid om de achteruitgang van de straten en de vervuiling van de aarde te bestrijden?” Het is dan ook geen wonder dat men haar inmiddels ook als spreker en als voorlichter op scholen vraagt. Voor meer informatie en andere filmpjes: https://www.mariakoijck.com/nl
Ron Glasbeek presenteert in deze expositie Griekse Kariatiden (vrouwelijke zuilen) en vrouwen op het land in Zambia, die hun mannetje staan. Hij werkt meestal thematisch. Zo maakte hij in 2013 onder de titel Berookte Beelden grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti ‘zigeuners’ in Europa. Hij exposeerde dit werk o.a. in Herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens de zigeunerherdenking, bij de Europese Commissie in Brussel en in het Museum voor Romacultuur in Brno (Tsjechië) in 2015. In de Roma wijk van Brno maakte hij als ‘Artist in residence’ tevens een wandschildering van 20 m. waarvoor jong en oud model stond. Hetzelfde deed hij in 2016 in Zambia in de werkgemeenschap Katete in opdracht van het plaatselijke ziekenhuis.
In de afgelopen stille en stationaire Covid-periode spitte Ron, op zoek naar onderwerpen, zijn archief door en vond schetsen en foto’s van de ‘modellen’ terug. Hij koos voor de Zambiaanse vrouwen en maakte met houtskool een serie grote tekeningen op Bamboepapier die vorige zomer (2022) te zien waren in de eerste stal die mee deed aan Open Stal in Oldeberkoop.
Vanaf september 2022 heeft Ron een jubileumtentoonstelling die te zien was bij Kunst aan de Vaart in Assen, in Martini Plaza en onlangs in Plaza Sportiva onder de titel Moeders & Dochters. Levensgrote tekeningen op Bamboepapier, een boek en een film vergezellen de tentoonstelling in Groningen en andere steden. Ditmaal is Haren aan de beurt. Zie verder zijn website: www.ronglasbeek.com
Bezoek www.geboektinharen.com